Themamiddag

Iedere laatste woensdagmiddag van de maand organiseren wij een themamiddag. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd en U kunt ook zelf een thema inbrengen. De themamiddag is van 13:15-15:30 met een pauze van ongeveer een half uur. Er zijn geen kosten aan de middag verbonden. In de pauze kunt U genieten van kopje thee of koffie, verzorgd door de vrijwilligers van het dienstencentrum, hiervoor wordt wel een bescheiden bedrag gerekend.

Deelnemers van de SWL computerhulp ontvangen iedere maand een uitnodigingsmail met het thema van de maand. In december en in de zomermaanden is er geen inloopspreekuur.


OVERZICHT THEMAMIDDAGEN

Themamiddag februari 2020

Omdat het landelijke Seniorweb voor de maand maart het thema Slim op Pad heeft bedacht hebben we in Landsmeer dit thema op de laatste woensdag van februari op de agenda gezet.

Navigatie apps op de telefoon maken slim gebruik van het GPS signaal van satellieten die hoog boven de aarde in het luchtledige zweven. Het GPS signaal is er altijd en overal en het is gratis, iedereen mag er gebruik van maken.

GPS satelliet
Wandelroute van SamenMeer naar de Goede Stek

Op de themamiddag hebben we met de populaire app Google Maps laten zien hoe je een route kan plannen en vervolgens met de aanwijzingen (navigatie) van de app de route kan lopen, fietsen of rijden met auto of openbaar vervoer.

Een reclamevrij alternatief voor Google Maps is app map.me.

Er zijn vele apps beschikbaar met kant en klare wandel- en fietsroutes. Ook zijn er apps waarin je je eigen wandelroutes kan bedenken en opslaan. Populaire apps zijn bijvoorbeeld Route.nl en Wandelen. Beide apps bieden mooie routes aan in onze omgeving, bijvoorbeeld in het Twiske. Een simpele maar zo af en toe een heel nuttige app is HogeNood. In geval van hoge nood laat deze app een lijst zien met de dichtst bijzijnde openbare toiletten.

Meer informatie over het thema Slim op Pad is te vinden op de themapagina van het landelijke Seniorweb.


Themamiddag januari 2020.

De eerste themamiddag in het nieuwe jaar was geheel gewijd aan OneDrive, de on-line opslagdienst van Microsoft.

OneDrive is een gratis dienst die u gebruikt met een Microsoft-account. Een Microsoft-account maakt u eenmalig aan en vervolgens is OneDrive op verschillende manieren te gebruiken: via een website, via een app (voor smartphone en tablet) en via een programma op de computer. Op een Windows 10-computer staat OneDrive standaard geïnstalleerd. Via de computer kunnen dan bestanden geüpload, bekeken, gedownload en gedeeld worden.

Bij OneDrive kunnen allerlei bestanden worden opgeslagen. Denk aan tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto’s. Maar OneDrive biedt meer dan alleen opslag. De online versie van OneDrive geeft ook toegang tot gratis versies van de programma’s Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde versie, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

OneDrive biedt 5 GB gratis opslagruimte. Bij het bewaren van veel foto’s, video’s en andere informatie online, zit de beschikbare opslagruimte snel vol. De opslagruimte van OneDrive is tegen betaling uit te breiden. 


Themamiddag november 2019.

In het vorige thema hebben wij foto’s van tablet/smartphone overbrengen naar computer/laptop  behandeld. Wat we nog niet hebben getoond is hoe je foto’s via de Foto app van Windows 10 kunt overbrengen. Daarnaast nemen wij nu wat meer tijd om de hele werkwijze goed in beeld te brengen. Volgens ons beloofd het een interessante en leerzame bijeenkomst te worden.