Themamiddag

Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand organiseren wij een themamiddag. De onderwerpen zijn zeer gevarieerd en U kunt ook zelf een thema inbrengen. De themamiddag is van 14:00-16:00 met een pauze van ongeveer een half uur. Er zijn geen kosten aan de middag verbonden. In de pauze kunt U genieten van kopje thee of koffie, verzorgd door de vrijwilligers van SamenMeer, hiervoor wordt wel een bescheiden bedrag gerekend.

Deelnemers van de SWL computerhulp ontvangen iedere maand een uitnodiging per mail met het thema van de maand. Wij sturen per e-mail de ‘hand-outs’ met informatie over de behandelde onderwerpen naar alle deelnemers toe om het thuis nog eens rustig te kunnen bekijken.


OVERZICHT THEMAMIDDAGEN

Themamiddag april 2023

In de laatste themamiddag voor de zomerstop hebben we de volgende onderwerpen behandeld:

 • Algemene richtlijnen gebruik wachtwoorden
 • Wachtwoorden veilig opslaan in de Cloud of niet? 
 • Zelf wachtwoorden bedenken of dit door de computer laten doen. 
 • Nogmaals aandacht voor DigiD aanvragen en gebruiken
 • Hoe werkt de ‘twee factor’ controle? 
 • Welke instanties gebruiken DigiD ?
 • Gmail, steeds vaker gebruikt, wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

Themamiddag maart 2023

Veel belangstelling dit keer voor het onderwerp ‘voorjaarschoonmaak’ van je computer, laptop, tablet en smartphone’.
Hierbij zijn onder meer de volgende onderwerpen behandeld: het reinigen van je scherm,het opschonen van je apparatuur, welke programma’s en apps gebruik je niet meer en het opruimen van je mails, foto’s en andere berichten.

Themamiddag februari 2023

Deze onderwerpen zijn aan de orde gekomen op de themabijeenkomst in februari:

 • Smartphone slim opladen
 • Checklist aankoop nieuwe smartphone
 • Meldings-geluiden aanpassen, Android en Apple
 • Inloggen Mijn Overheid met DigiD
 • QR code fraude.

Themamiddag december 2022

Dit keer wat meer aandacht voor de verschillende betaalmethodes op het internet en vooral ook waar je op moet letten met betrekking tot de veiligheid. Daarnaast hebben we laten zien hoe je op de computer/tablet/telefoon televisieprogramma’s kan (terug)kijken.

Themamiddag november 2022

De volgende onderwerpen zijn aan de orde gekomen:

 • Windows-11 schijfopruiming en app-beheer.
 • Microsoft Edge privacy instellingen
 • Whatsapp contactpersonen
 • Stroomverbruik opladers

Themamiddag oktober 2022

In deze themamiddag hebben wij het gehad over accountbeheer en updaten van apps en software.

Wat is inloggen, een inlognaam en een wachtwoord. Hoe zorg je dat je wachtwoorden veilig genoeg zijn en waar bewaar je ze en hoe onthoud je ze. Wil je het nog eens rustig doorlezen, ga dan via onderstaande links naar de informatie.

Via onderstaande links bereik je informatie over het updaten van je telefoon en tablet:

Themamiddag maart 2022

Behandelde onderwerpen:

 • Windows 11: ervaringen uitwisselen, waarom deze nieuwe versie en wat verandert er dan?
 • Altijd online, ook op vakantie. Vroeger zeiden we: ik ga op reis en neem mee? Nu maken we ons druk over, heb ik mijn smartphone en tablet wel mee.
  Op welke manier komt de digitale wereld van pas in vakantie tijd.

Themamiddag februari 2020

Omdat het landelijke Seniorweb voor de maand maart het thema Slim op Pad heeft bedacht hebben we in Landsmeer dit thema op de laatste woensdag van februari op de agenda gezet.

Navigatie apps op de telefoon maken slim gebruik van het GPS signaal van satellieten die hoog boven de aarde in het luchtledige zweven. Het GPS signaal is er altijd en overal en het is gratis, iedereen mag er gebruik van maken.

GPS satelliet
Wandelroute van SamenMeer naar de Goede Stek

Op de themamiddag hebben we met de populaire app Google Maps laten zien hoe je een route kan plannen en vervolgens met de aanwijzingen (navigatie) van de app de route kan lopen, fietsen of rijden met auto of openbaar vervoer.

Een reclamevrij alternatief voor Google Maps is app map.me.

Er zijn vele apps beschikbaar met kant en klare wandel- en fietsroutes. Ook zijn er apps waarin je je eigen wandelroutes kan bedenken en opslaan. Populaire apps zijn bijvoorbeeld Route.nl en Wandelen. Beide apps bieden mooie routes aan in onze omgeving, bijvoorbeeld in het Twiske. Een simpele maar zo af en toe een heel nuttige app is HogeNood. In geval van hoge nood laat deze app een lijst zien met de dichtst bijzijnde openbare toiletten.

Meer informatie over het thema Slim op Pad is te vinden op de themapagina van het landelijke Seniorweb.


Themamiddag januari 2020.

De eerste themamiddag in het nieuwe jaar was geheel gewijd aan OneDrive, de on-line opslagdienst van Microsoft.

OneDrive is een gratis dienst die u gebruikt met een Microsoft-account. Een Microsoft-account maakt u eenmalig aan en vervolgens is OneDrive op verschillende manieren te gebruiken: via een website, via een app (voor smartphone en tablet) en via een programma op de computer. Op een Windows 10-computer staat OneDrive standaard geïnstalleerd. Via de computer kunnen dan bestanden geüpload, bekeken, gedownload en gedeeld worden.

Bij OneDrive kunnen allerlei bestanden worden opgeslagen. Denk aan tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto’s. Maar OneDrive biedt meer dan alleen opslag. De online versie van OneDrive geeft ook toegang tot gratis versies van de programma’s Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde versie, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

OneDrive biedt 5 GB gratis opslagruimte. Bij het bewaren van veel foto’s, video’s en andere informatie online, zit de beschikbare opslagruimte snel vol. De opslagruimte van OneDrive is tegen betaling uit te breiden. 


Themamiddag november 2019.

In het vorige thema hebben wij foto’s van tablet/smartphone overbrengen naar computer/laptop  behandeld. Wat we nog niet hebben getoond is hoe je foto’s via de Foto app van Windows 10 kunt overbrengen. Daarnaast nemen wij nu wat meer tijd om de hele werkwijze goed in beeld te brengen. Volgens ons beloofd het een interessante en leerzame bijeenkomst te worden.